Pad thai je najbolj priljubljena in poznana tajska jed, ki jo lahko pripravite tudi sami doma. Ko boste to kultno jed pripravili in poskusili, bo zagotovo na vašem jedilniku zelo pogosto.
Sestavine za 4
200 g riževih rezancev
300 g piščanca (brez kosti in kože)
3 stroki česna
2 šalotke
100 g čvrstega tofuja
2 žlici olja
2 jajci
3 pesti svežih kalčkov (lahko zamenjamo z mladim zeljem)
0,5 stebla mlade čebule
1 pest drobnjaka
0,5 skodelice sesekljanih nasoljenih praženih arašidov
limeta
200 g riževih rezancev
300 g piščanca (brez kosti in kože)
3 stroki česna
2 šalotke
100 g čvrstega tofuja
2 žlici olja
2 jajci
3 pesti svežih kalčkov (lahko zamenjamo z mladim zeljem)
0,5 stebla mlade čebule
1 pest drobnjaka
0,5 skodelice sesekljanih nasoljenih praženih arašidov
limeta
Omaka
2 žlice kokosovega sladkorja in 1 žlica rjavega sladkorja (ali palmin sladkor)
3 žlice svetle sojine omake
3 žlice limetinega soka (ali tamarin)
2 žlice vode
2 žlice kokosovega sladkorja in 1 žlica rjavega sladkorja (ali palmin sladkor)
3 žlice svetle sojine omake
3 žlice limetinega soka (ali tamarin)
2 žlice vode
Postopek
Riževe rezance namočimo v hladno vodo vsaj za 1 uro, dokler ne postanejo mehki in bele barve.
Priprava omake za pad thai: v večji skodelici zmešamo
kokosov in rjavi sladkor, sojino omako, sok limete ter vodo.
Pripravimo sestavine: piščanca narežemo na za grižljaj
velike koščke ter jih rahlo začinimo s soljo in poprom. Česen drobno
sesekljamo. Šalotko sesekljamo, tofu pa narežemo na kocke. Česen, šalotko in
tofu damo v skledo in premešamo, da se okusi povežejo. Mlado čebulo in drobnjak
narežemo, nesoljene pražene arašide pa sesekljamo (lahko v mešalniku).
Ko imamo pripravljene vse sestavine, začnemo s kuho. Večjo
ponev ali vok dobro segrejemo, dodamo olje in popečemo piščanca. Ko je piščanec
pečen, ga vzamemo iz ponve in damo na stran. V ponev po potrebi dolijemo olje
in notri stresemo tofu s česnom in šalotko. Dobro prepražimo, da se šalotka
razpusti, nato v ponev stresemo odcejene riževe rezance in omako. Med mešanjem
pražimo, da se rezanci omehčajo in popijejo omako. Če so še čvrsti na ugriz,
dodamo še žlico ali dve vode. Če se rezanci lepijo skupaj, dodamo še žlico
olja.
K rezancem sedaj vrnemo pečenega piščanca in dodamo kalčke (ali zelje) ter polovico sesekljanih arašidov, mlade čebule in drobnjaka. Še zadnjič dobro premešamo in rezance razdelimo na krožnike.
Jajca spečemo v ločeni ponvi kot omleto. Narežemo na trakce
in na koncu dodamo na krožnik.
Rezance postrežemo z arašidi in rezino limete, povrh lahko
potresemo še mlado čebulo in drobnjak.
https://okusno.je/recept/pad-thai-s-piscancem
Riževe rezance namočimo v hladno vodo vsaj za 1 uro, dokler ne postanejo mehki in bele barve.
K rezancem sedaj vrnemo pečenega piščanca in dodamo kalčke (ali zelje) ter polovico sesekljanih arašidov, mlade čebule in drobnjaka. Še zadnjič dobro premešamo in rezance razdelimo na krožnike.
https://okusno.je/recept/pad-thai-s-piscancem