Toskanska fižolova juha

Odlična italijanska jed na žlico je še zlasti primerna za mrzle zimske dni, saj topla juha premraženo telo pogreje od znotraj. Ker ne vsebuje mesa, pa je jed primerna tudi za vegetarijance.

Sestavine (8 oseb)
  • 4 žlice olivnega olja
  • 2 srednji veliki čebuli
  • 4 stebla zelene
  • 4 veliki korenčki
  • 4 stroki česna
  • 6 vejic timijana
  • 1 vejica rožmarina
  • 2 žlički mlete paprike
  • 800g paradižnika v koščkih
  • 1l zelenjavne jušne osnove
  • 800g belega fižola v pločevinki (sorta cannellini)
  • 1 žlička soli
  • 4 ščepci sveže mletega popra
  • 2 majhni glavici ohrovta (ali nekaj velikih ohrovtovih listov)

Priprava
Čebulo olupimo, zeleno in korenje pa očistimo in operemo. Zelenjavo grobo sesekljamo. Česen olupimo in stremo z nožem. Fižol iz pločevinke stresemo na cedilo, speremo pod tekočo vodo in dobro odcedimo. Z vejic timijana in rožmarina osmukamo listke in jih drobno sesekljamo.

V loncu segrejemo olivno olje. Dodamo čebulo in stebelno zeleno ter zelenjavo na zmernem ognju med občasnim mešanjem dušimo 5 minut, da se malo zmehča. Nato dodamo korenje, česen in zelišča. Zelenjavo med občasnim mešanjem dušimo še 10 minut.

V lonec dodamo mleto papriko, paradižnik in jušno osnovo. Dobro premešamo, povišamo temperaturo in pustimo, da tekočina zavre. Dodamo odcejen fižol, znižamo temperaturo in ob rahlem vrenju kuhamo 20 do 25 minut, da se zelenjava zmehča. Začinimo s poprom in soljo.

Z ohrovtove glavice potrgamo liste in jih operemo pod tekočo vodo. Iz listov izrežemo trda stebla, preostanek listov pa narežemo na trakove, ki jih približno 10 minut pred koncem kuhanja vmešamo v juho.

Ko se zelenjava zmehča, juho poskusimo in po potrebi dodatno posolimo ali popopramo. Po želji iz juhe pred serviranjem odstranimo strte česnove stroke, potem pa jo naložimo v globoke krožnike ali skodelice in postrežemo s popečenimi rezinami (starega) kruha.