Klasična irska jed, primerna za bolj hladne dni in priložnosti, ko se za mizo zbere večje število ljudi. Enolončnico postrežemo s kruhom, kot prilogo pa lahko postrežemo tudi kruhove cmoke ali polento.
Sestavine (8 oseb)
- 2-3 žlice olja
- 1kg govejega mesa, primernega za golaž (bočnik, pleče)
- 2 čebuli
- 4 veliki korenčki
- 5dl Guinessa
- 5dl goveje jušne osnove
- 3dl vode
- 4 stroki česna
- 3 žlice paradižnikovega koncentrata
- 3 lovorove liste
- 1 žlica Worcesterske omake
- 1 žlička posušenega timijana
- 1kg krompirja
- sol sveže mleti poper
Priprava
Goveje meso narežemo na večje kose (enako kot za golaž). Korenje očistimo, operemo in narežemo na kose ali kolobarje. Česen in čebulo olupimo ter ju ločeno drobno sesekljamo.
Na kuhalnik pristavimo lonec z debelim dnom in v njem
segrejemo olje. Dodamo polovico mesa, ki ga začinimo s soljo in sveže mletim
poprom ter rjavo opečemo na spodnji strani. Kose mesa nato obrnemo in rjavo
opečemo še na drugi strani.
Opečeno meso poberemo iz lonca in ga shranimo na toplem
krožniku. V loncu opečemo še preostalo meso, ki ga prav tako začinimo s poprom
in soljo.
V lonec po potrebi prilijemo še eno žlico olja, nato pa
dodamo korenje in čebulo. Zelenjavo med mešanjem pražimo 5 minut. Če pražiš v isti posodi kot meso, prej odlij tekočino!
Prepraženo zelenjavo zalijemo s pivom. S kuhalnico dobro
postrgamo po dnu, da odlepimo vse karamelizirane koščke, ki so nastali med
praženjem, potem pa v lonec vrnemo opečeno meso skupaj z mesnim sokom.
Prilijemo govejo juho in vodo ter dodamo lovorov list, česen, timijan,
Worchestersko omako in paradižnikov koncentrat. Premešamo in zavremo, nato pa
temperaturo znižamo na minumum in posodo pokrijemo. Pustimo, da se enolončnica
počasi kuha 60 minut, med kuhanjem pa jo večkrat premešamo.
Krompir olupimo in očistimo. Dobro ga operemo in narežemo na kose, ki jih skupaj s približno 2 žličkama soli dodamo v lonec. Pustimo, da se enolončnica ob rahlem brbotanju odkrito kuha še približno 40 minut. Pripravljena je, ko se meso in zelenjava zmehčata.
Enolončnico serviramo v globoke krožnike ali skodelice. Zraven ponudimo kruh ali kakšno drugo prilogo po lastnem izboru.
https://okusno.je/recept/irska-goveja-enoloncnica-goveji-ragu-po-irsko