Sestavine (za 4
osebe)
- 3 žlice olivnega olja
- 0,5 drobne čebule
- 2 stroka česna
- 200g sveže špinače
- sol in sveže mleti poper
- 400g svinjskega fileja v kosu (svinjska ribica)
- 6 - 8 tankih rezin pancete
- 250g svežega listnatega testa v rolici
- 1 jajce
- 1 žlica sezamovih semen
Priprava
Česen in čebulo
olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Špinačo operemo in osušimo. Porežemo ji
trde peclje, potem pa jo grobo sesekljamo.
V ponvi segrejemo
polovico olja in na njem posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo česen in ga
skupaj s čebulo pražimo, da zadiši, potem pa primešamo še sesekljano špinačo.
Ko upade in se zmehča, jo začinimo s poprom in soljo. Pražimo še toliko časa,
da povre vsa tekočina, potem pa ponev odstavimo in vsebino ohladimo.
Svinjsko ribico
rahlo začinimo s s poprom in soljo ter jo na preostalem segretem olju lepo
popečemo iz vseh strani.
Na čisto delovno
površino položimo večji kos folije za živila. Nanj eno poleg druge v ravni
vrsti zložimo rezine pancete (pršuta) in pri tem pazimo, da se rezine nekoliko
prekrivajo. Po njih razporedimo popraženo špinačo. Na sredino položimo popečeno
meso in ga s pomočjo folije lepo ovijemo z rezinami pancete. Folijo na obeh
koncih nato dobro zavijemo, da dobimo enakomerno debel "paketek", ki
ga za 15 minut postavimo v hladilnik.
Pečico segrejemo
na 170 stopinj Celzija. Po čisti delovni površini razgrnemo sveže listnato
testo in na sredino položimo v panceto ovito meso (folijo predhodno
odstranimo). Meso zavijemo v testo, konce pa dobro stisnemo skupaj, da je meso
iz vseh stani povsem zaprto in ovito s testom.
V testo zavito
svinjsko ribico položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko.
Zavitek iz vseh strani premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa mu na vrhnjem
delu z ostrim nožem naredimo več plitkih zarez. Po vrhu potrosimo sezam in za
približno 40 minut potisnemo v ogreto pečico (glej nasveti).
V testu pečeno
svinjsko ribico odstranimo iz pečice in jo pustimo počivati 5 minut, potem pa
jo narežemo na kose, ki jih serviramo na krožnike in ponudimo skupaj z izbrano
prilogo.