Svinjska ribica v listnatem testu

Sestavine (za 4 osebe)
  • 3 žlice olivnega olja
  • 0,5 drobne čebule
  • 2 stroka česna
  • 200g sveže špinače
  • sol in sveže mleti poper
  • 400g  svinjskega fileja v kosu (svinjska ribica)
  • 6 - 8 tankih rezin pancete
  • 250g svežega listnatega testa v rolici
  • 1 jajce
  • 1 žlica sezamovih semen

Priprava
Česen in čebulo olupimo ter ločeno drobno sesekljamo. Špinačo operemo in osušimo. Porežemo ji trde peclje, potem pa jo grobo sesekljamo.

V ponvi segrejemo polovico olja in na njem posteklenimo sesekljano čebulo. Dodamo česen in ga skupaj s čebulo pražimo, da zadiši, potem pa primešamo še sesekljano špinačo. Ko upade in se zmehča, jo začinimo s poprom in soljo. Pražimo še toliko časa, da povre vsa tekočina, potem pa ponev odstavimo in vsebino ohladimo.

Svinjsko ribico rahlo začinimo s s poprom in soljo ter jo na preostalem segretem olju lepo popečemo iz vseh strani.

Na čisto delovno površino položimo večji kos folije za živila. Nanj eno poleg druge v ravni vrsti zložimo rezine pancete (pršuta) in pri tem pazimo, da se rezine nekoliko prekrivajo. Po njih razporedimo popraženo špinačo. Na sredino položimo popečeno meso in ga s pomočjo folije lepo ovijemo z rezinami pancete. Folijo na obeh koncih nato dobro zavijemo, da dobimo enakomerno debel "paketek", ki ga za 15 minut postavimo v hladilnik.

Pečico segrejemo na 170 stopinj Celzija. Po čisti delovni površini razgrnemo sveže listnato testo in na sredino položimo v panceto ovito meso (folijo predhodno odstranimo). Meso zavijemo v testo, konce pa dobro stisnemo skupaj, da je meso iz vseh stani povsem zaprto in ovito s testom.

V testo zavito svinjsko ribico položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Zavitek iz vseh strani premažemo z razžvrkljanim jajcem, nato pa mu na vrhnjem delu z ostrim nožem naredimo več plitkih zarez. Po vrhu potrosimo sezam in za približno 40 minut potisnemo v ogreto pečico (glej nasveti).

V testu pečeno svinjsko ribico odstranimo iz pečice in jo pustimo počivati 5 minut, potem pa jo narežemo na kose, ki jih serviramo na krožnike in ponudimo skupaj z izbrano prilogo.