Testenine z lososom

Sestavine (za 8 oseb)
  • 600 g fileja svežega lososa brez kosti
  • 500 g testenin
  • večji por
  • oljčno olje
  • 4–5 dl sladke smetane
  • sol, poper
  • eko limona

Priprava
Segrejte ponev in vanjo vlijte 1 žličko olivnega olja. Pustite 2 do 3 minute, nato dodajte 1 žlico masla in počakajte, da se raztopi. Začinite lososa. Lahko preprosto uporabite sol in poper, ali posežete po vaših najljubših začimbah in kombinacijah. Če ste v dilemi, poskusite s česnom v prahu, ki ga lahko kombinirate skoraj z vsako jedjo. Položite file lososa v ponev tako, da bo koža na spodnji strani. Pecite ga od 3 do 5 minut, odvisno od debeline fileja. Ko se polovica lososa spremeni v nežno rožnato barvo, ga obrnite. Če se koža še vedno lepi na ponev, počakajte 1 minuto in nato obrnite. Pecite lososa na drugi strani toliko časa, kot ste ga na prvi. File je pečen, ko ga lahko z vilico nežno razrežete, vendar je še vedno obstojen. Postavite ga na krožnik in pustite stati 5 minut. Odstranite kosti in lososa razkosajte.

Por narežemo in stresemo v ponev. Dolijemo olje in por na hitro popražimo. Prilijemo smetano, jo začinimo z lupinico limone in počasi kuhamo naprej. Koščke lososa vmešamo v omako.

V velik lonec nalijemo vodo, v krop stresemo sol in testenine. Kuhamo jih minuto manj, kot je zapisano v navodilih na embalaži. Kuhane testenine damo v omako, po potrebi prilijemo malo vode, v kateri so se kuhale testenine, začinimo, premešamo in takoj ponudimo z veliko skledo solate iz endivije, radiča, začinjeno z bučnim oljem.

Naredimo vnaprej: Skuhajte omako, to vsekakor. Testenine pa so najboljše pravkar pripravljene.