Sestavine (za 8 oseb)
Priprava
- 600 g fileja svežega lososa brez kosti
- 500 g testenin
- večji por
- oljčno olje
- 4–5 dl sladke smetane
- sol, poper
- eko limona
Priprava
Segrejte ponev in
vanjo vlijte 1 žličko olivnega olja. Pustite 2 do 3 minute, nato dodajte 1
žlico masla in počakajte, da se raztopi. Začinite lososa. Lahko preprosto
uporabite sol in poper, ali posežete po vaših najljubših začimbah in
kombinacijah. Če ste v dilemi, poskusite s česnom v prahu, ki ga lahko
kombinirate skoraj z vsako jedjo. Položite file lososa v ponev tako, da bo koža
na spodnji strani. Pecite ga od 3 do 5 minut, odvisno od debeline fileja. Ko se
polovica lososa spremeni v nežno rožnato barvo, ga obrnite. Če se koža še vedno
lepi na ponev, počakajte 1 minuto in nato obrnite. Pecite lososa na drugi
strani toliko časa, kot ste ga na prvi. File je pečen, ko ga lahko z vilico
nežno razrežete, vendar je še vedno obstojen. Postavite ga na krožnik in
pustite stati 5 minut. Odstranite kosti in lososa razkosajte.
Por narežemo in
stresemo v ponev. Dolijemo olje in por na hitro popražimo. Prilijemo smetano,
jo začinimo z lupinico limone in počasi kuhamo naprej. Koščke lososa vmešamo v omako.
V velik lonec
nalijemo vodo, v krop stresemo sol in testenine. Kuhamo jih minuto manj, kot je
zapisano v navodilih na embalaži. Kuhane testenine damo v omako, po potrebi
prilijemo malo vode, v kateri so se kuhale testenine, začinimo, premešamo in
takoj ponudimo z veliko skledo solate iz endivije, radiča, začinjeno z bučnim
oljem.
Naredimo vnaprej:
Skuhajte omako, to vsekakor. Testenine pa so najboljše pravkar pripravljene.