Sestavine (za 8 oseb)
- 1 kg prekajene šunke v kosu (za kuhanje)
- 60 g gorčice
- 600 g moke (pšenična moka tip 500)
- 20g svežega kvasa
- 3 žlice mlačnega mleka
- 1 žlička sladkorja
- 0,5 žličke soli
- 50 g masla
- 3 dl mlačnega mleka
- 1 jajce
Priprava
Šunko položimo v
lonec in zalijemo s toliko hladne vode, da je popolnoma prekrita. Na srednji
temperaturi jo kuhamo eno uro. Ko je kuhana, pustimo, da se ohladi v vodi, v
kateri se je kuhala (stoji naj vsaj še 15-30 minut). Pred ovijanjem v testo mora biti meso dobro ocejeno!
Medtem ko se
šunka kuha, pripravimo testo. Kvas nadrobimo v skodelico, dodamo žličko
sladkorja, 2 žlici mlačnega mleka in žličko moke. Premešamo, pokrijemo in
pustimo vzhajati deset minut. Moko presejemo in jo vsujemo v skledo. Po robu
posolimo, v sredi pa naredimo jamico, v katero vlijemo kvasec, ki ga pomešamo z
malo moke in pustimo, da vzhaja še deset minut.
V lončku z mlekom
stopimo maslo, ohladimo do mlačnega in zmes polijemo po moki. Zamesimo testo,
ki mora biti gladko in voljno ter se ne sme oprijemati rok in posode.
Iz testa
oblikujemo kroglo, jo pokrijemo in pustimo počivati na toplem tako dolgo, da se
prostornina testa podvoji (približno eno uro), nakar ga dobro pregnetemo,
oblikujemo v kroglo, pokrijemo in pustimo ponovno vzhajati.
Pečico segrejemo
na 180 stopinj Celzija. Vzhajano testo na pomokani površini razvaljamo
približno 2 cm debelo. Na sredino položimo osušeno šunko, jo premažemo z
gorčico in iz vseh strani ovijemo s testom. Robove dobro stisnemo skupaj, da se
testo med peko ne bo odprlo. Šunko v testu položimo v pekač tako, da so stiki
testa na spodnji strani. Pred peko jo iz vseh strani premažemo z razžvrkljanim
jajcem, na vrhu pa naredimo majhno luknjo, iz katere bo lahko med peko uhajala
para.
Šunko v testu
pečemo v ogreti pečici približno eno uro. Po 20 minutah peke jo pokrijemo s
peki papirjem, ki ga zadnjih nekaj minut peke odstranimo, da se testo lepo
zapeče in dobi zlato rjavo barvo.
https://okusno.je/recept/sunka-v-testu
https://okusno.je/recept/sunka-v-testu