Pašta fižol

Sestavine (za 8 oseb)
  • 300g makarončkov
  • 600g fižola
  • 100g pancete
  • 2 lovorjeva lista
  • 5 žlic olja
  • 1 velika čebula
  • 3 žličke mlete rdeče paprike
  • 2 korenčka
  • 5 strokov česna
  • 330g pelatov iz pločevinke
  • 1 žličke soli
  • 2 ščepca mletega popra
  • 1l jušne osnove

Priprava
Korenje očistimo, operemo in zrežemo na manjše koščke. Čebulo in česen olupimo in drobno sesekljamo. Pelate iz pločevinke sesekljamo. Mesnine narežemo na drobne kocke ali koščke.

V kozici segrejemo olje, na katerem počasi popražimo sesekljano čebulo in mesnine. Med mešanjem jo pražimo toliko časa, da se zmehča in postekleni. Čebulo potrosimo z mleto papriko in vse skupaj dobro premešamo. Nato v kozico dodamo še česen in korenček. Vse skupaj pražimo še toliko časa, da česen zadiši, nato pa dodamo sesekljane pelate. Zelenjavo dušimo na zmernem ognju približno 20 minut, da se zmehča. Po potrebi sproti prilivamo z jušno osnovo.

Med dušenjem zelenjave skuhamo testenine. Na kuhalnik pristavimo lonec z večjo količino osoljene vode. Ko voda zavre, v krop stresemo testenine in jih kuhamo toliko časa, kot je označeno na embalaži. Kuhane testenine odcedimo.

2/3 fižola pretlačimo in dodamo v kozico z zelenjavo. Jed pokusimo in po okusu začinimo s poprom in soljo. Kuhamo še 15 minut. Na koncu v jed vmešamo še kuhane testenine.

Pripravljeno jed serviramo v jušne skodelice in ponudimo s kosom domačega kruha..